Biroul meu este impartit in doua. De fapt este ca un apartament comandat de 2 camere. Usa dintre camere este mereu deschisa.
La un moment dat se aude o muzica bisericeasca din camera cealalta. Muzica bisericeasca = cor de biserica ortodoxa, cam ce se aude pe la slujbe.
Discutie intre colegii din camera mea:
– Se aude un cor, inseamna ca a pus B. muzica la calculator. Mai…eu inteleg insa nu este momentul si nici locul aici.
– Dar unde e locul?
– In biserica. Acolo se asculta asa ceva. Ca nu ma apuc sa ascult rock in biserica.
Scot capul din monitor, ma bag si eu in discutie.
– Ce daca ai asculta rock in biserica? Uite eu as propune U2.
– ??? U2?
– Da. Pentru ca unele melodii ar fi foarte potrivite de ascultat in biserica. Datorita versurilor.
– Si eu mai ascult U2 insa nu mi se pare ca ar merge in biserica. Nu merge cu atmosfera. Ce legatura are U2 cu biserica?
– Are legatura cu Dumnezeu. Au multe melodii care vorbesc despre El.
– Da, dar cu biserica? Ce legatura are U2 cu biserica ortodoxa?
Well…niciuna. Nu am mai continuat discutia pentru ca din anumite motive nu puteam sa ma intind mult la taina:)
Dar o continui aici.
Corul de la slujba…Pentru mine nu inseamna mare lucru in sensul ca nu are asupra mea efectul pe care ar trebui sa-l aiba si anume acela de a ma face sa intru intr-o atmosfera spirituala. Aud o muzica si atat…Versuri, mesaj, ceva? Nu inteleg absolut nimic! Daca nu aud mesajul, totul este egal cu 0.
In contrast, daca ascult de exemplu Gloria, totul se schimba. Inteleg versurile, ascult…ceva rezultat dintr-o experienta personala, o particica din sufletul cuiva care este aproape de Dumnezeu. Si ma face sa ma gandesc la El, percep mai bine mesajul.
De ce nu am asculta U2 in biserica? Pentru ca nu corespunde linia melodica? Nu asta este principal, mesajul este mult mai important! –Si cred ca linia melodica U2 este ok, nu este chiar atat de zurlie.–
Sigur, depinde de biserica, nu poti sa pui U2 la biserica din satul X unde se duc duminica 7 femei in varsta si 3 lucratori la camp. Ar fi total aiurea.
Insa intr-o biserica tanara (pentru ca exista si asa ceva)…why not?
Muzica si mesajul nu trebuie sa aiba vreo legatura de forma cu biserica ortodoxa (sau catolica/baptista/anglicana/s.a.) ci trebuie sa aiba o legatura de fond cu ceea ce inseamna spiritual o biserica.
Iar unele melodii U2 sunt foarte potrivite din acest punct de vedere.

Reclame